Weinig of geen informatie over beslissingen op dit moment. Mogelijks omdat de legislatuur slechts 6 maanden ver is.
De belangrijkste beslissingen bekend bij de burgers zijn de verdeling van de mandaten en de dagelijkse beslissingen aangaande het lopende beleid van de gemeente die in de openbare gemeenteraad aan bod komen.
Het is wel spijtig dat over een toch wel belangrijke nieuwigheid voor de inwoners, zijnde het inspraakreglement, niet of nauwelijks gecommuniceerd werd tot nu toe. Dit is voor deBurgers een belangrijk punt en we raden het gemeentebestuur dan ook aan hierover een informatiecampagne te organiseren en de burgers hierover actief te informeren (Facebook, Groboscoop, website).
We willen nogmaals de aandacht vestigen op de overdracht van bepaalde bevoegdheden van het Schepencollege naar de gemeenteraad.
We willen wel opmerken dat een positieve tendens te zien is in het beschikbaar stellen van informatie en de algemene communicatie met de burger.
We zijn ook zeer te spreken over de infomomenten die het gemeentebestuur organiseert rond de hot topics die op dit moment in onze gemeente spelen. We hopen in de toekomst nog meer van deze initiatieven te mogen zien.
Informatie statisch beschikbaar stellen is belangrijk en positief, maar beter is om die info actief tot bij de bevolking te brengen.
Over de adviesraden en de communicatie met het gemeentebestuur is nog niet veel bekend omdat de adviesgroepen pas gestart zijn.
We willen echter wel benadrukken, volgens de informatie uit het verleden, dat de terugkoppeling vanuit de gemeente over de adviezen van de groepen zeer belangrijk is.
Belangrijk positief punt zijn de werkgroepen betreffende mobiliteit die door de gemeente werden opgestart en waarin burgers plaats konden nemen. Goedbedoeld en positief maar niet zo eenvoudig om efficiënt te organiseren.
Het is duidelijk dat het kader beter moet omschreven worden en er in elk geval meer begeleiding nodig is.
We verwijzen naar de transparantie omdat het belangrijk is dat de deelnemende burgers op de hoogte worden gebracht van de achterliggende informatie en het reeds gelopen voortraject. Een initiatief dat veel navolging verdient en we hopen dan ook dat het gemeentebestuur in de toekomst nog meer van deze werkgroepen, gedragen door burgers, zal realiseren.
Betreffende de infomomenten hebben we hetzelfde positieve gevoel maar ook met dezelfde opmerkingen zoals bij de werkgroepen.
We vinden het inspraakreglement een stap in de goeie richting. Twee belangrijke punten die de inspraak van burgers en de betrokkenheid bij het bestuur zeer ten goede kunnen komen. Voorlopig zoals hierboven reeds aangehaald is het te weinig bekend.
Graag willen we ons andere voorstel dat we indienden voor het inspraakreglement en niet werd overgenomen, hierbij nogmaals onder de aandacht brengen.
Hieruit kunnen agendapunten voor de volgende gemeenteraad voortkomen. Deze kunnen dan in de Gemeenteraad in transparant, officieel debat besproken worden.
De ideale manier om de communicatielijnen tussen burger en bestuur zo kort mogelijk te houden. Voor kleine en persoonlijke problemen kunnen burgers in de Burgerraad doorverwezen worden naar de bestaande kanalen en bevoegde diensten in het gemeentehuis.
Uiteraard wordt deze open Burgerraad georganiseerd door en met het gemeentebestuur. Mogelijks kunnen ook projecten, ideeën of voorstellen doorverwezen worden voor verdere uitwerking naar een desbetreffende adviesraad.
Voorlopig hebben we niet echt voorbeelden gezien van participatie door de burgers. We begrijpen dat de legislatuur slechts 6 maanden oud is.
Daarom zijn we wel opgetogen over de poll voor het nieuwe logo van de gemeente. Eén opmerking daaromtrent, echt democratisch had geweest om ook de optie “geen verandering” voor te leggen.
We hopen in het kader van participatie in de toekomst meer, ingrijpendere en belangrijke projecten tegemoet te mogen zien voor participatie van alle burgers.
We hebben de stellige indruk dat de meerderheid openstaat om voorstellen en ideeën van anderen (middenveld, verenigingen en bewegingen) aan te nemen en te evalueren op hun waarde.
We zien hieromtrent een aantal praktische voorbeelden waarvan we hopen dat ze in de uitwerking verder opgevolgd worden.
Over de gemeenteraad en de welwillendheid van de meerderheid om ook de oppositie mee te betrekken in het beleid hebben we niks te melden. Dit komt vooral door een gebrek aan inbreng van de oppositie.
Mogelijks is een en ander te wijten aan de nieuwe rol waarin verschillende oppositiepartijen hun weg nog moeten zoeken. We herhalen, de legislatuur is slechts 6 maanden oud.
We blijven alert en zijn benieuwd hoe de meerderheid hier, in voorkomend geval, mee zal omgaan.
deBurgers staan een conflictvrij bestuur voor, zoals in het vorige punt duidelijk gemaakt. Daarom dat termen zoals “meerderheid” en “oppositie” niet in ons verhaal passen.
De volledige gemeenteraad vertegenwoordigd, in stemmen, meer dan 80% van onze inwoners. Daarom moeten “winnaars” en “verliezers” constructief samenwerken in het belang van de hele bevolking.
De volgende verkiezingen, stemmengewin of -verlies en partijbelangen mogen niet op de agenda staan.
Wij roepen daarom ieder gemeenteraadslid op om als vertegenwoordiger van alle burgers hun ideeën, voorstellen en projecten in de gemeenteraad te brengen en in samenwerking met alle andere gemeenteraadsleden, in het algemeen belang van onze gemeente, deze tot uitvoering te brengen.
We beseffen en benadrukken nogmaals dat de huidige legislatuur slechts zes maanden oud is. Het huidige bestuur dient ook af te rekenen met een erfenis van de vorige legislatuur die op onze belangrijke punten enkel negatief scoorde.
deBurgers zien de toekomst echter hoopvol tegemoet en hopen dat meerderheid én oppositie constructief zullen samenwerken in het algemeen belang van onze inwoners en onze gemeente.
Door het gemeentebestuur werden al enkele kleine, maar belangrijke stappen gezet richting transparantie en inspraak. We hopen dat deze trend zich met veel passie en verantwoordelijkheidsgevoel zal verderzetten.
deBurgers houden in elk geval de vinger aan de pols en zullen objectief, kritisch maar ook positief blijven observeren en meewerken waar het kan en toegelaten wordt.
Echte democratie is transparant de mogelijkheid creëren voor elke burger, die zelf wil en/of geïnteresseerd is, om zonder enige drempel alle relevante informatie te krijgen en zijn/haar idee, mening, voorstel te laten horen.
Zodat iedereen deel kan nemen aan het debat en deel kan zijn van de beslissing over het algemeen belang en alles wat zijn/haar gemeenschap betreft.
Ook niet geïnteresseerd zijn of niet willen deelnemen is het democratisch recht van elke burger, zolang hij/zij maar alle mogelijkheden heeft gekregen.